Pécs legszebb fekvésű temploma és igen közkedvelt búcsújáróhelye, a Mecsek-hegység déli oldalán elterülő, ma Havihegy nevet viselő városrészen magasodó Havas Boldogasszony-templom, évszázadok óta várja a látogatókat.
Az 1690-91. évi pestisjárvány elmúltával a pécsi polgárok, megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat, templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére. Az ún. „Kakasdomb” meredek lejtőjén, hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a fehér sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával. A templom 1697-re készült el, s azóta búcsúsok és Mária-tisztelő zarándokok tömegei keresik fel évről évre. XVI. Gergely pápa 1844-ben búcsúkiváltságot adományozott a templomnak a Mária-ünnepekre.

Kívánjuk, hogy Ön is találjon lelki otthonra a Szűzanya pécsi hajlékában!

FELHÍVÁS

Régi korok havihegyi búcsús emlékei

A Pécsi Egyházmegye a Havas Boldogasszony Templom felépítésének 325. évfordulójára a különböző időszakok havihegyi búcsúinak búcsús emlékeit szeretné fényképeken egy csokorba összegyűjteni.

Várjuk azok jelentkezését, akiknek a családi gyűjteményben még fellelhető bármelyik korszakból való, eredeti havihegyi búcsún vásárolt vásárfia: így kegyképek, imalapok, imafüzetek, kegytárgyak, gyertyák, vagy egyéb világi búcsús emlékek (pl. szájharmónika, gyerekjáték, vásári trombita, fütyülők, ólomkakassíp, stb.). Az emlékekről fényképeket készítenénk.

Amennyiben csak fényképük van, azt is szívesen fogadjuk egy másolatkészítés erejéig.

Jelentkezni lehet a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár vezetőjénél, Dr. Schmelczer-Pohánka Évánál
alábbi elérhetőségeken:

Tel: +36-72/513-030 (központi szám)
E-mail: pohankae@pecs.egyhazmegye.hu