Hirdetések

Böjti fegyelem

A nagyböjti idő bűnbánatra és önmegtagadásra hív bennünket. A bűnbánat cselekedetei hagyományosan: az imádság, a böjt és az alamizsna.
A hústól való tartózkodás hamvazószerdán és a nagyböjt minden péntekén kötelező a betöltött tizennégy éves kortól.
Szigorú böjtöt hamvazószerdán és nagypénteken kötelező megtartani minden nagykorú embernek hatvanadik életévének megkezdéséig.
A szigorú böjt azt jelenti, hogy a hústól való tartózkodás mellett napjában csak egyszer étkezünk, de azonfelül kétszer vehetünk magunkhoz erősítésképpen valamiféle eledelt.
Fel vannak mentve a hústilalom alól, akik nem saját asztaluknál étkeznek, nehéz testi munkát végeznek, továbbá a betegek, s akik hosszabb utazást tesznek. A nehéz testi munkások és a betegek a szigorú böjt alól is mentesülnek.
A felmentés csak az étkezésre szól, s nem a bűnbánati kötelezettségre. Mindnyájunk feladata, hogy kialakítsuk lelkünkben a bűnbánat szellemét. Böjti fegyelmünk a legminimálisabb elvárást fogalmazza meg, melyet nagylelkűen a magunk helyzetének megfelelően megtoldhatunk, hogy ez vezessen bennünket az őszinte bánatra, életünk megjobbítására és az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlására.

Szólj hozzá