PÉCSI HAVAS BOLDOGASSZONY-TEMPLOM

Járványügyi előírások

| 0 comments

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2020. november 9-én megjelent közleményével összhangban nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe. Idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreink, továbbá azok, akik kötelességüket teljesítik, beteget ápolnak, nagyon idős vagy veszélyeztetett személlyel laknak együtt, hatósági karanténban vannak, jogosan félnek a közösségben való megjelenéstől, ezért mentesülnek a szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól. Nyomatékosan kérjük őket, hogy maradjanak otthon. Felmentést kapnak mindazok is, akik úgy érzik, hogy számukra a szentmisén való személyes részvétel veszélyt hordoz magában (CIC 87. k. 1. §., 1245. k.).

A Katekizmus (KEK 2183.) és az Egyházi Törvénykönyv (CIC 1248. k. 2. §) szerint, ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik a szentmisén való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal – a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével vagy más imával, elmélkedéssel – egyénileg vagy a családban. Bár a szentmisén való részvétel nem helyettesíthető, több helyen van online vagy televíziós miseközvetítés, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek azok, akik most nem tudnak részt venni vasárnapi és ünnepnapi szentmisén. A közvetítések rendjéről folyamatosan tájékozódhatnak az interneten.

A szentmisén résztvevők fokozottan tartsák meg a járványügyi előírásokat: kézfertőtlenítést belépéskor és áldozás előtt, a maszk kötelező használatát, a két méter távolságot egymástól, a kézbeáldozást és a kézfogás mellőzését.

Vélemény, hozzászólás?